还没有登录哦!

[Reading Comprehension]

试题详情

文章:

    By the sixteenth century, the Incas of South America ruled an empire that extended along the Pacific coast and Andean highlands from what is now Ecuador to central Chile. While most of the Incas were self-sufficient agriculturists, the inhabitants of the highland basins above 9,000 feet were constrained by the kinds of crops they could cultivate. Whereas 95 percent of the principal Andean food crops can be cultivated below 3,000 feet, only 20 percent reproduce readily above 9,000 feet. Given this unequal resource distribution, highland Incas needed access to the products of lower, warmer climatic zones in order to enlarge the variety and quantity of their foodstuffs. In most of the preindustrial world, the problem of different resource distribution was resolved by long-distance trade networks over which the end consumer exercised little control. Although the peoples of the Andean highlands participated in such networks, they relied primarily on the maintenance of autonomous production forces in as many ecological zones as possible. The commodities produced in these zones were extracted, processed, and transported entirely by members of a single group.

    This strategy of direct access to a maximum number of ecological zones by a single group is called vertical economy. Even today, one can see Andean communities maintaining use rights simultaneously to pasturelands above 12,000 feet, to potato fields in basins over 9,000 feet, and to plots of warm-land crops in regions below 6,000 feet. This strategy has two principal variations. The first is "compressed verticality," in which a single village resides in a location that permits easy access to closely located ecological zones. Different crop zones or pasturelands are located within a few days walk of the parent community. Community members may reside temporarily in one of the lower zones to manage the extraction of products unavailable in the homeland. In the second variation, called the "vertical archipelago," the village exploits resources in widely dispersed locations, constituting a series of independent production "islands." In certain pre-Columbian Inca societies, groups were sent from the home territory to establish permanent satellite communities or colonies in distant tropical forests or coastal locations. There the colonists grew crops and extracted products for their wn use and for transshipment back to their high-altitude compatriots. In contrast to the compressed verticality system, in this system, ommodities rather than people circulated through the archipelago.

题目:

The passage suggests that as a way of addressing the problem of different resource distribution in the preindustrial world, the practice of vertical economy differed from the use of long-distance trade networks in that vertical economy allowed

选项:

A、commodities to reach the end consumer faster
B、a wide variety of agricultural goods to reach the end consumer
C、a single group to maintain control over the production process
D、greater access to commodities from lower, warmer climatic zones
E、greater use of self-sufficient agricultural techniques

答案:

C

提问:

张慧雯老师好。这道题我定位到了第一段末尾和第二段初, 但是读完以后没感觉long-distance trade networks 和 vertical economy 是两个东西,反而我觉得他们是一个东西。请您能讲一下怎读才能读出这是俩东西,而且他们有区别么?谢谢

解答:

点赞1
阅读2116
解答: 张慧雯

提问:

张慧雯老师好。这道题我定位到了第一段末尾和第二段初, 但是读完以后没感觉long-distance trade networks 和 vertical economy 是两个东西,反而我觉得他们是一个东西。请您能讲一下怎读才能读出这是俩东西,而且他们有区别么?谢谢

解答:

点赞1
阅读2117
解答: 张慧雯老师

提问:

不知道定位到哪里,从逻辑脉络里没找到比较区别

解答:

点赞0
阅读2165
解答: 韩易老师

提问:

题目问vertical economy和long-distance trade networks的区别。 通过全文跳读知道第二段讲vertical economy。读第二段时发现第一句话是对vertical economy的一个介绍,没有提到是它与long-distance trade network的区别,遂跳过。但正确答案恰恰定位在此句。 请问老师这样读哪里不对?

解答:

点赞0
阅读2184
解答: sysadmin老师

问个问题

点我领取
免费专项课程
在线咨询